Egyre jobban terjed a Kínai állófűtés. Kecsegtető az ára, mint minden kínai terméknek. Nem vagyok álszent, én is vettem már sok kínai terméket, de átgondoltan kell ezeket kezelni. Egy kínai telefontoknál, vagy led szalagnál, stb, ez nem is probléma, mert ha nem jó nem igazán okoz nagy gondot a kidobott pénzen felül. 

Az állófűtés viszont nagyon más. Kritikus esetben ez életveszélyes is lehet. Sajnos ezt csak az tudja, aki ismeri a kazánok felépítését és működését. A laikus felhasználók csak annyit látnak, hogy olcsó és azt írják a neten, hogy működik.

Minden Kínában készül!

Sokszor mondják, hogy minden Kínában készül, akkor ez is ugyanolyan jó. Ez majdnem igaz is, hiszen valóban szinte minden ott készül (sokszor valóban még akár ugyanazon a gyártósoron is, csak éjszaka a saját kínai alapanyagból ellenőrizetlenül). A nagy különbség az, hogy a komoly cégek ellenőrzött körülmények között ellenőrzött alapanyagokból gyártanak, míg a kínai ezt mellőzi és itt ez a lényeges. Aki már vásárolt bármilyen terméket Kínából és utána megnézte annak az eredeti változatát, az tudja, hogy sokszor az anyagfelhasználásban mekkora a különbség.. Persze például egy telefontoknál minegy is, ha azt nézzük, hiszen a kínai 200 Ft, az eredeti meg több ezer. Ekkora különbségnél elviseljük a minőségbeli különbséget.

Ha tudnád, kockáztatnál? 

Az állófűtéseknél például a Webasto álláspontja, hogy a készülék hőcserélőjét 10 év után ki kell cserélni, mert ennyi ideig tudja garantálni, hogy nem fog elrepedni. Ez az alkatrész az, ami az égésterméket elválasztja a lakótérben keringtetett levegőtől. Ha ez megsérül akkor a szénmonoxid bekerül a lakótrébe. Ez végzetes lehet. Hiszen a családunk alszik bent! Gondoljunk bele, hogy télen pl.: a mínusz tíz fokos fémdarabot, hirtelen felmelegítjük többszáz fokra. Ehhez olyan anyagfelhasználás szükséges, ami 100 %-osan kibírja sérülés nélkül. Biztos, hogy egy tizede áron készített készülék ezt garantálja?

A másik veszélyes dolog, hogy a készülékben a nagy forróság mellett minden alkatrésznek bírnia kell a magas hőmérsékletet (égőtér: 600 C, kipufogógáz: 400 C), éveken keresztül. Ha nem így van, akkor esetleg tüzet is okozhat, ami szintén végzetes lehet, mert mint előbb írtam, bent alszik a családunk. Tovább gondolva a mellettünk parkoló családokat is veszélybe sodorhatjuk.

Az állófűtés olyan mint, a medve! Nem játék!

Nem véletlenül kerül annyiba egy komoly cég által gyártott fűtés, mint amennyi. Nem csak azt a kis feliratot kell megfizetni. Azt kell megfizetni, hogy 100%-osan biztonságban lehetünk, amennyiben megfelelően van beépítve, mert ez is egy komoly tényező, hogy valóban szakszerűen építették ebe. Sokan szakértelem nélkül megoldják a beépítést, mert nem olyan bonyolult ez. Pedig a szakszerű beépítéshez sok tapasztalat és a gyártók álltal folyamatosan megrendezett továbbképzéseken való részvétel szükséges. 

Megéri?

Lehet, hogy csak 100 készülékből egy rossz van, de mi van, ha az a tiéd? Én ezért nem vennék Kínai állófűtést! Az én családom többet ér, mint a megspórolt összeg. Gondolkozzunk el ezen egy kicsit! Valóban megéri?