Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Technikai információk a hűtőkről

Hideget úgy állítunk elő, hogy elvonjuk, "kiszivattyúzzuk" a hőt.
Egy hőszivattyú működhet termoelektromos elven, vagy használhat könnyen párolgó folyadékot a hőelvonáshoz (kompresszoros, ill abszorpciós hűtők).
A hűtőszekrényeket működési elvük alapján ebbe a három csoportba sorolhatjuk.
Természetesen mindegyik működési elvnek vannak előnyei és hátrányai.

A termoelektromos hűtők.

Jellemzően a hűtőládákhoz használt rendszer. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és általában kivehetőek. Gyakran szivargyújtóról üzemeltethetők.

A hűtőteljesítmény összefüggésben van az alkalmazott termoelem méretével, és kialakításával
A működési elvből következik, hogy a belső tér nem hűthető le tetszőleges mértékben a külső környezeti hőmérséklet alá. A jobb hűtőládák maximális hűtőteljesítményét a két hőmérséklet különbségeként szokták megadni (jelölése: ?T).

Eltérő szennyezésű (P ill. N típusú) félvezető csapocskák helyezkednek el felváltva két kerámialap között úgy, hogy egyik szomszédjukkal az egyik lapon, másik szomszédjukkal pedig a másik lapon vannak elektromosan összekapcsolva. Ha áram folyik keresztül rajtuk, az érintkezési pontok az egyik oldalon felmelegszenek, a másik oldalon lehűlnek az áram irányától függően.

Az abszorpciós hűtők

A legelterjedtebbek a lakóautókban. Előnyük, hogy működésükhöz csupán hőre van szükség, ezért gázról is üzemeltethetők. Hátrányuk, hogy nagyon rossz a hatásfokuk, nagy melegben működésük lelassul, leáll, ami igen kellemetlen egy nyári nyaralás során. Fontos tudni, hogy érzékenyek a vízszintes helyzetre is ezért számíthatunk rá, hogy egy lejtős parkolóban szintén leállhat a működésük..

A hidrogén- és ammóniagázok mozgásán, termodinamikai folyamatain alapuló módszer szerint az elpárolgó ammónia hőt von el a hűtőszekrény belsejéből, miközben a melegítés hatására folyamatosan áramlik a csövekben.

Az abszorpciós elven működő hűtőkészülék fűtőegységből, kondenzátorból, elpárologtatóból és abszorberből (oldóból) áll.
Az elpárologtatóban a hűtőközeg (ammónia) gőz halmazállapotba jut és hőt von el a hűtendő térből.
A hűtőközeg gőzt az oldószer (víz) nyeli el, a gőz az oldószerben feloldódik.
A hűtőközeg gőzöket elszívja az elpárologtatóból és megköti azokat.
A keletkezett ammónia-víz keverék a fűtőegységbe kerül, ahol a fűtőtest hevíti. A hevítéssel kihajtják az oldatból az ammóniagőzt, ami a kondenzátorba áramlik és ott a nyomás megnő.
A forró ammóniagőz a kondenzátoron keresztül adja le hőjét a környezetnek.
Az ammónia cseppfolyósodik, az elpárologtatóba jut és ott ismét elgőzölög.

Az abszorpciós gépeknél fokozottan ügyelni kell arra, hogy a lakóautó vízszintesen álljon. Az ábrán látható, hogy a csőrendszer a készülék vízszintes helyzetéhez képest enyhe lejtéssel fut. A csőrendszerben a folyékony halmazállapotú töltőanyag áramlását megakadályozza, ha nem vízszintesen áll a berendezés, emiatt ezt a lejtést megszüntetjük, vagy túl nagyra állítjuk.

Az abszorpciós hűtőkészülékek hatásfoka rosszabb a kompresszoros hűtőkénél.
Főleg akkor alkalmazzák, ha nincs elektromos áram a használat helyén, mivel a működtetéséhez csak hő szükséges, ezért működtethető akár gázpalackról is.
A hűtés elindulása nem esik egybe a bekapcsolással. Az abszorpciós hűtő „normális” beindulásához akár több óra is kellhet.
Kánikulában amikor nincs megfelelő hő különbség a hűtőrács és a körülötte lévő levegő között. Ilyenkor a keringés le is állhat pedig ilyenkor lenne a legnagyobb szükség a működésére. A hűtőbordák ventillátoros szellőztetésével egy szintig javítható még a hőleadás.

 

Kompresszoros hűtők

A leghatékonyabb és a legmegbízhatóbb hűtési mód.
A kompresszoros hűtők megbízhatóságuknak és a technikai fejlődésnek köszönhetően kezdenek elterjedni a lakóautókban. Előnyük, hogy hűtőteljesítményük nem függ a külső hőmérséklettől és energiatakarékosak. Hátrányuk, hogy működésükhöz áramra van szükség, de alacsony fogyasztásuknak köszönhetően ez akkumulátorról és napelemről is megoldható.

Működésének lényege, hogy a hűtőközeg az alacsonyabb nyomású térben könnyen párolog. A nyomásváltozás úgy hozható létre, hogy a gép kompresszora 1-1,5 bar nyomásra összesűríti a hűtőközeget, és ezt a sűrített, cseppfolyós anyagot egy nagy keresztmetszetű csőszakaszban elpárologtatja. A párolgás hőt von el a környezetétől, és ez biztosítja, hogy a tároló térben lévő, tartósítani kívánt élelmiszerek hőmérséklete csökkenjen.
Ezután a gáz halmazállapotú hűtőközeg ismét a kompresszorba kerül és a ciklus elölről kezdődik.

Maga a folyamat automatikusan, a fizika törvényszerűségei alapján zajlik le. A folyamatos nyomásváltozást - nyomásnövelést - a kompresszor biztosítja.

 

Ma már senki se a SAPATOB hűtők hangjára gondoljon, nagyon csendes és kisfogyasztású kompresszoros hűtőket tudnak gyártani. A Waeco hűtői még éjszakai csendben is alig hallhatóak.
A kompresszoros hűtők a nem előhűtött termékeket is rövid időn belül lehűtik és fagyasztni is tudnak. Hűtőteljesítményük nem függ a külső hőmérséklettől. Rekkenő hőségben is képesek előállítani akár -18°C-os hideget.
Ugyanannyi energiával hidegebbet csinálnak, ezért akkumulátorról vagy akár napelemről is t